Ervaringen met haptotherapie

Cliënten vertellen over wat haptotherapie voor hen heeft gedaan.

Lees ook de verhalen van verwijzers.

Wat ik zo mooi vind aan haptotherapie is dat je veel beter leert te luisteren naar je eigen lijf. Dat is een geleidelijk proces, wat in mijn geval best veel tijd kostte. Maar het levert ontzettend veel op. Met hele concrete en praktische oefeningen heb ik geleerd om mijn eigen behoeften veel serieuzer te nemen en die ook uit te spreken naar anderen toe. Ik heb geleerd om lief te zijn voor mezelf en om met een milde blik naar de wereld te kijken. Daardoor voel ik me veel fijner en fitter.

Marlien

In een periode waarin er veel speelt, Corona, bedrijfsmatige onzekerheid, rouw door een sterfgeval & relatieperikelen. Is haptotherapie voor mij een waardevolle manier om gevoelens van stress, onmacht te benoemen. Deze waar te nemen en het gevoel rond deze thema's en wat het met mij doet te ervaren. Steeds als ik een haptotherapie sessie heb gehad merk ik dat ik ontspannen ben en de thema's beter als los en opzichzelfstaand kan zien. Soms een gesprek, een aanraking, of een oefening helpen om mijn lijf en gevoelens bewuster waar te nemen, en dan kan ik er beter naar luisteren.

 

Rienk

Na jaren van mantelzorgen, overlijden van mijn echtgenoot en een burne out op de werkvloer ben ik precies op de plek bij mijn haptotherapeute. Onze gesprekken zijn voor mij zo waardevol en dmv van aanraken blijkt dat er zoveel spanning en blokkades in mijn lijf zitten waar ik zelf totaal aan voorbij ben gerend. Ik leer weer te luisteren naar mijn lichaam. Het voelt voor mij als thuis komen!

 

Jolande

Haptotherapie heeft mij goed geholpen. Waar ik met praten nog de mogelijkheid had om gevoelens verborgen te houden en te ontwijken, lukte dat bij haptotherapie niet. Het lichaam kan niet liegen. Opgekropte emoties werden zichtbaar en ik werd gestimuleerd om deze emoties ook ruimte te geven, waardoor opgebouwde spanning zich kon ontladen. Over coping mechanisme kun je praten. Maar nog effectiever was het door mij te laten ervaren dat dat coping mechanisme ook aanwezig is in relatie met de haptotherapeut. Hierdoor kreeg ik inzicht en de mogelijkheid om direct ander gedrag uit te proberen en een succeservaring te beleven. Zeker in deze coronatijd is in contact blijven met lijf en gevoelens erg belangrijk. Haptotherapie heeft dit inzichtelijk en voelbaar gemaakt

Kristel

Ik heb ontzettend veel aan haptotherapie. Ik zat vooral in mijn hoofd en voelde me vervreemd van mezelf. Juist dankzij de combinatie van gesprekken en aanraking landde ik langzamerhand weer in mijn lichaam. Hierdoor voelde ik me veilig genoeg om contact te maken met mijn diepst verborgen angsten en gedachten en deze een plek te geven. Tijdens dit helende proces voelde ik gaandeweg meer innerlijke vrijheid en ruimte. Ik durf mij nu gemakkelijker uit te spreken en dat maakt het leven een stuk meer ontspannen. Ik weet zeker dat ik zonder de haptosessies niet zover was gekomen.

Esther

Haptotherapie heeft mij geholpen om meer te voelen, om beter te voelen waar mijn grenzen liggen en om meer regie te nemen in mijn leven. De oefeningen waren zo krachtig in hun eenvoud, bizar om te merken hoeveel een aanraking los kan maken. Ik heb geleerd om beter naar mijn lijf te luisteren. Hierdoor ben ik mij eerder bewust van oplopende spanning, waardoor ik een stapje terug kan doen, met als resultaat dat ik veel minder hoofdpijn heb. Hiervoor heb ik veel gesprekken gehad met psychologen, maar ging daardoor juist nóg meer 'in mijn hoofd'. De haptotherapiesessies hebben me veel begrip van en liefde voor mijn gevoelens gebracht.

 

Sophia

Na een tijd van gesprekken bij verschillende psychologen kwam ik (uit)eindelijk bij de haptotherapeut terecht en er ging een wereld voor mij open. Precies datgeen wat ik niet kon vinden in de reguliere ggz-zorg vond ik hier. Bewustwording en verbinding met mijn lichaam en mijn innerlijk zijn, is de sleutel geweest tot mijn herstel. In verschillende fasen in de afgelopen jaren heb ik samen met mijn haptotherapeut situaties buiten en binnenin mijzelf helder gekregen en heb ik handvaten toegereikt gekregen waar ik nu nog iedere dag blij gebruik van maak. Wat mijn haptotherapeut voor en met mij gedaan heeft is van grote waarde, wat zou het mooi zijn, vooral in deze tijd, dat men hier gebruik van kan maken!

Mareille

De afgelopen twee jaar heeft haptotherapie mij enorm geholpen. Eerst in het midden van een burn-out om weer in contact te komen met m’n lichaam en mijn emoties. Daarna ook tijdens de reïntegratie en erna om goed in balans te blijven. De combinatie van gesprekken, aandacht en lijfelijke oefeningen zijn enorm krachtig. Je lichaam slaat zoveel ervaringen op en is zo’n krachtige bron van informatie en verwerking. Haptotherapie kan echt heel veel betekenen bij stress en andere psychische klachten, in aanvulling op maar zeker ook net zo vaak in plaats van cognitieve behandelingen.

Diana

Jaren geleden ben ik door een heel medisch traject gegaan . Borstkanker, operaties, chemo. Ik ben daar goed doorheen gekomen en mocht genezen. Hiervoor ben ik dankbaar natuurlijk. Twee jaar geleden deed zich weer iets medisch voor, toen ben ik ingestort. Dit was blijkbaar te veel voor me. Het ging niet meer.

Door Haptotherapie, en een geweldige haptotherapeute ben ik er langzamerhand achter gekomen dat ik zoveel niet had verwerkt, en weg had gestopt. Ik ben mijn lichaam weer gaan voelen, ik beek overal pijn te hebben, dat kon niet worden aangeraakt. Maar stapje voor stapje is de pijn verminderd, ben ik weer in balans gekomen met mijn lichaam. Ook weet ik nu hoe ik de balans kan bewaren. Sinds 16 jaar voel ik mij geen patiënt meer en voel ik mij niet meer afgeschreven. Ook ben ik niet meer bang om te bewegen.

 

Monique

Voor mij is haptonomie erg belangrijk. Na veel trauma's leer ik stapje voor stapje weer te vertrouwen. Op mijzelf maar ook op de ander. Gelukkig ben ik mijzelf niet volledig kwijt geraakt na mijn laatste traumatische opname in de psychiatrie. Via de aanraking van een fantastische haptotherapeut  leer ik mijzelf weer verder terug te vinden, met mijn lichaam en geest één geheel te voelen.

Ik begrijp niet dat een één op één behandeling niet kan. Temeer omdat we ons prima aan de regels kunnen houden met mond kap voor en handen desinfecteren . Ook wordt er weinig gepraat en zo wel, dan op anderhalve meter. In de supermarkt loop ik meer risico. Ik houd mij van het begin af aan keurig aan alle maatregelen.

Al jaren kom ik op voor de belangen van mijn mede lotgenoten. Ik ervaar echter dat de overheid mij keer op keer in de steek laat. Vind het bizar dat ik met mijn chronische psychische kwetsbaarheid geen hulp  kan krijgen van mijn haptotherapeut waardoor ik weer bang ben te decompenseren. Voor de zoveelste keer uiteen te vallen. Ben dus bang dat al mijn inspanningen om deze tijd goed door te komen zonder haptonomie  voor niets zijn geweest.

Annyk

Zo... haptotherapie heeft mij zo bewust gemaakt van mijn lijf!! Onvoorstelbaar, de combinatie van de gesprekken,  de massages, de aanrakingen op de pijnpunten, bewust of onbewust.

Mijn haptotherapeut vroeg me in die tijd door de ruimte te gaan lopen en bewust te ademen vanuit mijn buik. Zoals gewoonlijk liep ik in eerste instantie als een kip zonder kop door de ruimte, waarbij mijn ademhaling hoog gaat zitten met weer hyperventilatie in het vooruitzicht. Ik moest uiteindelijk achter uit gaan lopen om me bewust te worden. Dit was zo'n eyeopener... sindsdien en dat is nu 8 jaar geleden ben ik me bewust van mijn ademhaling en geniet ik zoveel meer. Ik heb de rust daardoor gevonden en lukt het veel beter om te luisteren naar mijn lichaam. Nog steeds, elke dag .

 

Yvonne

Lange tijd was ik op zoek naar balans en via, via kwam ik in contact met mijn haptonoom. Eerst wat afwachtend, omdat het onbekend voor me was. Zeer snel echter was ik onder de indruk van het effect van de behandelingen: gesprekken in combinatie met functioneel aanraken. Het aanraken heeft zo'n meerwaarde en ongekend effect. Wat een gouden stap om naar de haptonoom te gaan en zo in balans te kunnen komen!

 

Inge

Na een zeer roerige tijd kwam ik terecht bij een haptotherapeut. Niet erg bekend met deze vorm van therapie heeft het mij zeer veel gebracht. Door het samenspel van de juiste vragen gecombineerd met aanraking (niet lukraak maar met een systematische aanpak en visie) ben ik weer in contact met mijzelf, worden blokkades duidelijk en krijg ik weer zicht op mijzelf. Het mooie van deze therapie vorm vind ik dat het in de tussenliggende tijd doorwerkt in je hele systeem waardoor je het gaat integreren. Ik zekerder word van mijzelf en van wat ik voelde zonder tijdrovende beladen gesprekken maar omdat ik er mag zijn.

Wanda

Met chronische ptss en een auto-immuunaandoening werd mijn behandeling in een ggz-instelling niet gecontinueerd. De somatische zorg die ik nodig had, konden ze niet bieden. Een alternatief was niet voorhanden. Eerst zou mijn auto-immuunziekte in remissie moeten komen voordat ik verder behandeld kon worden voor de ptss. Wat ben ik dankbaar dat mijn haptotherapeut nooit heeft opgegeven en een oneindig doorzettingsvermogen heeft. Hoe moeilijk het soms was/is. Wanneer praten te moeilijk en te confronterend is, wat is het dan verhelderend om het in een veilige setting te kunnen voelen en er mee aan de slag te gaan.  Als er iemand de tijd en moeite heeft genomen om me “echt” te zien dan is dat mijn haptotherapeut!!!

Anoniem

Wat ik heb ervaren tijdens de sessies is dat ik heb leren voelen. Dat was voor mij echt een ontdekking.  Mijn ik kreeg weer een plek.

Daar ben ik nog steeds blij mee.

 

Conny

Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat aanrakingen zoveel teweeg kunnen brengen. Door soms simpele, kleine aanrakingen leerde ik mijzelf beter kennen. Een duw tegen mijn arm trotseerde ik met verve en een pijnlijke lighouding onderging ik tot het voorbij was. Waarom? Waarom niet aangeven dat iets pijnlijk is of onaangenaam? Dat zoiets niet eens in mij opkwam als mogelijkheid, zette mij aan het denken en hielp mij - samen met de gesprekken - verder. Ik hoop van harte dat snel meer mensen de heilzame werking van haptotherapie mogen ervaren. Zeker in deze tijd is dat hard nodig.

Marjolein

Al voor de tweede lockdown had ik baat bij haptotherapie. Mijn klachten verergerden toen de therapie moest worden stopgezet. Sterker nog: ik raakte in crisis. Het gevolg? Ik sprak méér hulpverleners face to face dan wanneer ik gewoon door had kunnen gaan met de voor mij helpende haptotherapie. Bij de haptotherapeut werden alle maatregelen in acht genomen. Laat haptotherapeuten zelf beslissen hoe ze zichzelf en anderen veilig houden - en laat ze hun praktijken openen zodat ze mensen kunnen helpen. 

MJ

Haptotherapie heeft mij in verschillende periodes geholpen. Om te voorkomen dat ik op het werk burn-out raakte en met rouwverwerking. Door haptotherapie heb ik geleerd om beter in contact te blijven met mezelf en mijn omgeving. Ik heb vaak de heilzame uitwerking ervan kunnen ervaren. Na een consult heb ik het gevoel dat ik mentaal en emotioneel ben gereset. Fysiek en mentaal uit zich dat in een toename aan energie en draagkracht en een vermindering van lichamelijke spanning. Continuïteit in de haptotherapeutische consulten is in mijn beleving van groot belang. Gezien de belangrijke bijdrage aan het welzijn en vitaliteit van mensen, zou het wenselijk zijn dat haptotherapeuten worden toegevoegd aan de lijst van uitgezonderde contact beroepen.

 

Bernard

Jarenlang al vele hulpverleners gehad, maar bij Haptotherapie begon ik pas echt stappen te zetten. Helaas is het nu door de lockdown stopgezet. Ik voel mij alleen, somber en verdrietig. Angst om terug te vallen in een diepe depressie. Ik snap er werkelijk niets van dat haptotherapie niet door kan gaan in deze tijden. Als ik hulp wil moet ik mezelf op een wachtlijst laten zetten bij de GGZ, waarbij ik nog maandenlang moet wachten op alleen een intakegesprek, terwijl haptotherapeuten in die zin gewoon 'klaar' staan.

Anoniem

Haptotherapie komt op een andere laag bij je binnen, daar waar de gesprekken binnen de GGZ (in mijn ervaring) veelal niet datgene konden bereiken in dat wat ik nodig had, namelijk echt gezien worden en voelen wat er is en daar niet langer tegen te vechten maar dit te doorvoelen. Juist nu in deze tijd denk ik dat het voor veel mensen heel belangrijk is om te voelen wat er is en terecht te kunnen bij hun haptotherapeut want als je je eigen traject naar psychisch herstel zo'n tijd moet onderbreken (door de lockdown) dan is dat voor niemand goed.

Anoniem

Mijn ervaring is dat door de Haptotherapie ik weer durf te knuffelen en één ben in mijn lichaam. Na de borstkanker kreeg ik een implantaat. Ik voelde het de hele dag zitten. "Ik moet nog wennen aan ons twee, dat 'ze' er ook is" zei ik. Als ik iemand een knuffel wilde geven, dan voelde ik mijn implantaat. Het leek een letterlijke afstandhouder. Ik wilde niemand meer aanraken.  Dankzij de haptotherapie voel ik me weer één persoon. Niet de vrouw met een implantaat. De haptotherapeut liet me ook op mijn buik liggen. Dat voelde niet fijn voordat ik naar haar ging. En deed dat ook niet meer. Tijdens deze sessie kon ik meteen al een uur op mijn buik liggen! Ik voelde de implantaat niet eens. Het is een zo geweldige ervaring dat ik me weer één voel in mijn lichaam, dat ik het IEDEREEN kan aanraden.

 

Anne-Marie

Zonder haptotherapie had ik nooit de gebeurtenissen in mijn jeugd kunnen verwerken en accepteren, had ik er waarschijnlijk niet eens over durven praten. Ik voelde voor het eerst dat mijn verhaal er mocht zijn, dat het klopte wat ik voelde. Dankzij mijn therapeut heb ik geleerd dat ik mag voelen wat ik voel, dat ik er mag zijn en meer ruimte in mag nemen. Ik leer vertrouwen op mijn eigen gevoel, voor mezelf te zorgen en mijn grenzen aan te geven. Voor mij is het life-changing ♥️

Nienke

Haptotherapie helpt mij om beter bij mijn eigen gevoel te komen, waardoor ik beter mijn eigen grenzen herken en erken en daarmee in beter in balans ben. Het zou voor mij van grote waarde zijn om weer sessies te kunnen volgen bij mijn haptotherapeut.

Eveline

Wat een rust! Als ik bij mijn haptotherapeute kwam, hoorde ik mezelf meteen een diepe zucht slaken. Hè-hè! Tijd voor MIJ! Dankzij haar ben ik aan het leren om meer om mezelf te geven.

 

Martie

Ik was altijd heel sceptisch over haptotherapie. Tot ik een burn out kreeg en ik op aanraden van een vriendin toch een afspraak heb gemaakt. Vanaf de eerste afspraak voelde het goed en het heeft mij echt geholpen om uit de burn out te komen, om mijn leven weer op de rails te krijgen. En vooral om mijn grenzen aan te geven. Meer rekening te houden met en te luisteren naar mijn lijf. Ik kan rustig stellen dat ik zonder de therapie veel langer had gedaan over mijn herstel en misschien wel niet helemaal hersteld zou zijn.

Marijke

Haptotherapie helpt me bij mn ivf traject: goed voor mezelf en mijn lichaam te zorgen, beter te voelen wat ik wil en in balans te blijven in deze gekke tijd van wachten en hopen. Ik mis de gesprekken en vooral de behandelingen op de bank om contact met mn lichaam te blijven maken. Laat deze zorgprofessionals aub hun werk weer doen.

Maaike

Door de haptotherapie ben ik stap voor stap in mijn lichaam 'geland', durf ik meer 'ruimte' in te nemen, neem ik tijd om te voelen wat er in me leeft en kan ik beter omgaan met veranderingen.

 

Co

Ik heb persoonlijk ervaren hoe waardevol haptotherapie is. En ook hoe jammer het is om sessies te moeten missen vanwege de coronamaatregelen. Mijn ervaring is dat het juist van essentieel belang is om je zonder onderbreking de haptotherapeutische vaardigheden eigen te leren maken, bewustwording te creëren en er alert op te blijven de vaardigheden ook in de praktijk toe te kunnen passen. Herhaling met regelmatige sessies zijn mijns inziens daarom zo belangrijk. Ik hoop dan ook van harte dat de haptotherapeuten in Nederland hun zo vak op korte termijn weer mogen hervatten. Zij dóen ertoe.

Roely

Haptotherapie heeft me weer balans in mijn leven gebracht. Ik geniet weer van mijn leven.

Wim

Haptotherapie heeft me veel gebracht, met name doordat ik me (oa door aanrakingen) meer bewust ben geworden van gevoelens die nog geen plek in mijn leven hadden (of niet mochten hebben) maar me wel steeds weer dwarszaten. Daardoor is het gelukt om in meer harmonie met mijn omgeving te leven. Juist in deze Corona tijd waarin mensen gefrustreerd zijn over wat kan en mag, kan haptotherapie van enorme meerwaarde zijn

 

Inge

De tekst van de advertentie in de Volkskrant komt recht uit mijn hart en verwoordt hoe ik me voel tijdens deze patstelling in mijn werk.

In verbinding, in contact en samen is het credo van de haptotherapie

Jutta

Ik begon meteen veel te ervaren op de bank waar mijn haptotherapeut door middel van verschillende aanrakingen bepaalde gevoelens opriep. Het was leerzaam om deze te ervaren, benoemen en te analyseren. Ik ben me nu doorgaans veel bewuster van mijn lijf en gebruik mijn lichaam als meetinstrument op mijn werk en in mijn privéleven waardoor ik in allerlei situaties kalm kan blijven.

Nina

Mijn haptotherapeut heeft mij erg geholpen om steviger te staan in een, mede door de coronatijd ontstane, crisissituatie thuis.

Veel oefeningen die vanuit haptotherapie worden aangeboden kunnen overigens heel goed met voldoende afstand worden gedaan. Daarom pleit ik ervoor dat haptotherapeuten hun waardevolle werk kunnen doen voor mensen die dit nodig hebben.

 

Trijntje

Wat een prachtig effect heeft de haptotherapie op mijn herstel na een burnout en bij rouwverwerking. Ik kom via een zeer zachte liefdevolle methode in contact met de pijn, mijn blokkades, aannames en patronen. De inzichten zijn zo helder en voelbaar. Vervolgens is er de veiligheid om het aan te zien en zelf af te laten vloeien. Weer een schilletje lichter.

Hierdoor vallen er blokkades weg waar ik al een levenslang mee aan het worstelen ben. Ik vind het magisch. Dit is niet te evenaren met gesprekken of therapieën zoals ik deze ken via psychologen.

 

Cheryl

Ik was (ben) er heel goed in om klachten te negeren of weg te redeneren en daardoor ben ik ook een tijd uitgevallen op mijn werk. Toen ik eraan begon, had ik geen idee wat haptotherapie was. Ik wist alleen dat het voor mij goed zou zijn om meer balans te krijgen tussen verstand en gevoel.

Door een combinatie van gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen heeft mijn haptotherapeut me geleerd beter contact te maken met mijn gevoel en te luisteren naar de signalen van mijn lijf. Dit helpt me in het omgaan met stress en het stellen van grenzen.

 

Marieke

Vorig raakte ik als hardwerkende ziekenhuismanager, in onbalans omdat ik steeds “aan” stond en niet genoeg naar mezelf en mijn lijf luisterde. Met behulp van een haptotherapeute heb ik weer leren voelen waar het om gaat in het leven.

Ik heb geen dag verzuimd en werk met plezier en neem genoeg tijd voor mezelf en andere belangrijke dingen in het leven. Ben zelfs op mijn 62e weer met een opleiding begonnen. Zonder de steun en inzichten dankzij mijn therapeut was ik langdurig ziek geworden. Ik ben dus enorm dankbaar.

 

Gerard

In mijn beroep als Psychotherapeut werk ik veel met beschadigde mensen die door verscheidene oorzaken het contact met hun eigen lichaam kwijt zijn geraakt.  Binnen de psychotherapie sta je uitgebreid stil bij de binnenwereld van jouw cliënt.

Ik werk daarbij  veelvuldig samen met een haptotherapeut. De haptotherapie heeft een zeer waardevolle toevoeging vanuit een andere invalshoek.

Het daadwerkelijk contact maken met het lijf is daarbij een belangrijke en zeer waardevolle ingang. Het geeft meer dimensies binnen de behandeling. Het maakt dat inzichten beklijven.

Dit alles maakt dat binnen onze praktijk meer mensen behandeld kunnen worden want vele handen maken licht werk. In deze zeer hectische tijd van isolatie  waardoor problematieken van cliënten vergroot naar buiten komen, is er een nog grotere druk op de geestelijke gezondheidzorg  ontstaan.  Het hebben van contact is mijn inziens voor cliënten zeer belangrijk en juist daarom is precies in deze tijd het werk van een haptotherapeut zeer belangrijk.

Het niet mogen werken voor haptotherapeuten is naar mijn mening een enorm gemis voor zowel cliënt als de verwijzer.  Ik vind dan ook dat haptotherapeuten hun werk moeten kunnen uitvoeren, uiteraard met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen maar wel vanuit hun professie dus met lichamelijk contact.

 

Myriam Hoornick

Corona, wat een impact op de maatschappij, wat een impact op mij. Je wereld is ineens super klein en het meeste 'contact' gaat via een plat scherm. Werkdruk wordt anders, hoger.

De strengere lockdown rond kerst maakte mij somber, ik stond niet meer met de benen op de grond en voelde me futloos.

Haptonomie hielp en helpt mij terug te komen bij mezelf, grip te bieden op mijn emoties en hun oorsprong en daarmee weer energiek in mijn leven te staan. En dat ongeacht de wereld om mij heen. Dit heeft nog geen psycholoog of POH-GGZ mij kunnen geven.

Dus daarom: laat de haptonomen (met hun vele jaren opleiding en ervaring) helpen in deze nieuwe en vooral bizarre tijden.

Helpen de druk op de psychische gezondheidszorg te verlagen. Helpen mensen gezond en energiek te houden. En dus ook helpen Nederland en haar economie te laten draaien. Zo komen we pas echt samen de crisis door!

 

R.

Haptotherapie om de verbinding weer terug krijgen met je lichaam, gevoel, emoties is juist in deze tijd extra belangrijk. Mensen voelen zich eenzaam, raken in paniek. Haptotherapie kan mensen weer het gevoel geven dat ze grond onder de voeten hebben, de dingen aan kunnen en zich gesteund voelen. Veel mensen zijn dat gevoel in deze tijd kwijt, er is zoveel onzeker, ieder staat zo op zichzelf.

Haptotherapeuten zijn juist van essentieel belang in deze tijd, hard nodig om als samenleving en als individu gevoel voor elkaar en de ander te behouden in plaats van te verharden.

Haptotherapeuten kunnen ook op 1,5 meter, cliënten voelbaar maken wat er gebeurt in hun lichaam. Door gebruik te maken van de ruimte, door met woorden de ander aan te raken, door de ander te leren zijn gevoel uit te breiden, ook op 1,5 meter.

Is het niet mogelijk om haptotherapeuten de kans te geven om mensen hiermee te helpen? Fysiotherapeuten zijn hard nodig op dit moment, zij mogen werken, maar de ziel en het bezielde lichaam van mensen hebben het hard nodig op dit moment om ook aangesproken te worden.

 

 

Nicole

Ik kwam eerst voor stressklachten bij mijn haptotherapeut. Voor het eerst in mijn leven voelde ik me gezien, écht gezien. En gehoord. Toen we daarvan bijna in de afrondende fase zaten, ontwikkelde ik binnen 2 à 3 maanden een eetstoornis. Dat ging heel snel. Ik heb heel veel moeite met mensen vertrouwen.  Ik vertrouw als enige mijn haptotherapeut. Het was heel fijn dat ze erbij is kunnen blijven en heeft kunnen helpen en luisteren, maar nu de praktijk dicht is krijgt mijn eetstoornis compleet vrij spel. Laat hen hun werk weer doen!

 

Marit

Door haptotherapie heb ik geleerd om een 'heel' mens te zijn. Eerst alleen en later samen met mijn man ben ik haptotherapie gaan doen en dat was voor ons heel goed. Wij ontdekten de patronen in onze relatie, leerden gevoelens naar elkaar toe te uiten en verdiepten onze verbinding.  Na de dood van mijn man ging ik opnieuw naar de haptotherapeut; daar vond ik troost en tederheid en ook nieuwe inzichten, waardoor ik het eerste jaar na zijn dood heb kunnen over en voortleven. Haptotherapie is de meest effectieve therapie die ik ken.

Andree

Haptotherapie is lang mijn houvast geweest. Ik leefde soms van consult naar consult, want door de behandeling voelde ik me weer compleet, heel.  Mijn haptotherapeut heeft mij geholpen om te groeien en (op) te bloeien.

Linda

Mezelf leren kennen, herkennen wat er gebeurt in mij ... wanneer ik bang ben, verdrietig ben of boos ben. Mijn haptotherapeut heeft mij vaak een spiegel voor gehouden, bevestiging gegeven wanneer ik dat nodig had, leren vertrouwen in mezelf en in mijn eigen lijf. Het heeft mij geholpen mij open te stellen, grenzen te stellen en echt in contact te komen met mezelf en anderen. Dit is zo’n waardevolle basis, hier heb ik dagelijks profijt van. En ... als het nodig is weet ik dat ik weer kan aankloppen.

 

Mir

Haptotherapie heeft mij als zorgprofessional geholpen rust en ruimte te vinden om te groeien, waardoor ik mijn verantwoordelijkheden weer aan kan en durf te genieten van het leven. Het (aan) geraakt worden kan een haptotherapeut(e) als geen ander. Ik voelde me gezien in de therapie en heb er veel baat bij gehad. Het is niet te vergelijken met een therapie bij een psycholoog, het gaat veel dieper dan dat, in de goede zin.

Nanoek

Zeker in deze tijd is het zo belangrijk dat je de kracht in jezelf kan ervaren. Het je lukt om je te verbinden met die kracht en daarmee naar buiten mag treden. Dat is haptonomie voor mij en dat is waarom juist nu de praktijken weer open zouden moeten!

Milou

In een veilige sfeer van verbondenheid en fysieke nabijheid durf ik steeds een stapje dichter bij mezelf te komen, weggestopt verdriet te doorvoelen en nieuwe wegen in te slaan. Beeldbellen is voor mij een noodoplossing: om echt verder te komen in mijn proces heb ik ontmoetingen met mijn therapeute in real life nodig. Ik wil niets liever dan dat dat weer mag!

 

Annemieke

Ook ik had hulp nodig na zware tijd van spanning stress en rouw verwerking.  Na x aantal behandelingen en goede gesprekken kwam ik weer tot mezelf. Ook bij aanrakingen die zorgden dat mijn lijf weer in balans kwam met mezelf. Dankzij haptonomie heb ik mn leven weer de goede kant op gekregen.

Johan

Deze pandemie richt veel schade aan, de wachtlijsten in de GGZ zijn gigantisch. Naar mijn ervaring kan juist de haptotherapie een heel belangrijke bijdrage leveren aan het herstel hiervan. Een haptotherapeut leert je voelen, leert je ervaren en accepteren wat er is en dat is, als er geen woorden voor zijn van levensbelang. Ook op 1,5 meter afstand!!

Maria

Ik heb hele fijne ervaring met haptotherapie. 1e keer voor mijzelf na overspannen te zijn en moeten leren naar mijn lichaam te luisteren. 2e keer tijdens mijn zwangerschap, wat heerlijk was, focus op mij en de baby samen met mijn man. Ik kan het iedereen aanraden!

 

Patty

Haptotherapie betekent voor mij, bij mijn geïsoleerde gevoelsleven komen en op mijn eigen benen komen te staan. Daar kan ik heel lang over praten, maar bij haptotherapie leer je het ook letterlijk te doen. Mijn hoofd komt weer boven mijn voeten te staan en alles wat er tussen zit gaat weer mee doen.

Jacqueline

Waarom mag een logopediste wel haar werk doen en een haptotherapeute niet? Ik zie het verschil niet. Beide van enorm belang en qua coronaregels geen verschil.

Caroline

Ik was een ‘KOPP-kind’: een kind van ouders met psychiatrische problemen. Hoewel ik kranig genoeg was om een ‘normaal’ leven op te bouwen met gezin en werk, kampte ik in eenzaamheid met verbindingsproblemen. Vaak snapte ik niet hoe ik een gelijkwaardige relatie met leidinggevenden kon bereiken, bleef ik aan de zijlijn van teams. Soms verliet ik geliefden zonder het besef dat zij mij liefhadden. Mijn honger naar ontwikkeling zorgde voor een reeks aan therapiesessies, van de ggz tot coaching. Maar pas toen ik met haptotherapie begon, veranderde er iets wezenlijks. Ze sprak een andere taal en voegde er aanraking aan toe. Ik ervaar de beweging van woord naar tast als een spannende weg naar mezelf. Een groep als een veilige tussenstap van de therapieruimte naar de buitenwereld. Want hier kan ik me, anders dan voorheen, gaan openstellen voor anderen. Mijn aangeleerde zelf ‘kon’ dat al goed. Maar kan de echte, stille, nog onzekere ik dit ook? Kan ik cursusgenoten die het zélf moeilijk vinden alles zelf laten ontdekken, zonder hen vrij te spelen, te redden of te ontzien? Vaak gaan de zaterdagen met de haptotherapeuten zo diep dat ik erna urenlang slaap. Maar elke keer als ik wakker word ben ik verder. Eigenlijk ben ik een tastbaar bewijs van dat haptotherapie werkt.

 

Christine

Als iemand met trauma's, die continu getriggerd worden door de corona crisis (alleen zijn, geen/weinig aanraking, moeite met toekomstperspectief), is mijn haptotherapeut, het vlot dat me helpt niet te verdrinken.

Alleen bij haptotherapie kan ik voor heel even weer veilig contact maken met mijn lichaam, ervaren dat er geen acuut gevaar is (ondanks dat mijn lichaam aangeeft van wel), en voelen dat ik me nog verbonden kan voelen met een ander persoon.

Haptotherapie is (deel van) mijn support systeem dat ik om me heen heb gebouwd om mezelf staande te houden. Ik zou willen dat werd erkend hoe essentieel haptotherapie is en hoe waardevol het kan zijn voor mensen om weer wat verbinding te ervaren - zowel met zichzelf, als met de ander.

Anoniem

Ik bezoek al een tijdje een haptotherapeut . In eerste instantie omdat ik steeds over mijn grenzen heen ging  en me daarin ook ongelukkiger ging voelen.

Afgelopen jaar heb ik na een conflict op mijn werk wederom aangeklopt bij de haptotherapeut die me inmiddels goed ken.

Door zijn begeleiding, gesprekken en fysieke aanraking lukt het me steeds vaker om te voelen wat ik echt wil, wat er in mijn lijf gebeurt bij spanning en stress en hoe ik hiermee kan omgaan. Ik weet en voel nu dat ik tijd nodig heb, dat ik hulp mag vragen en dat wat ik voel echt is en ok. Ik heb heel veel aan deze wijze van therapie en vind het dan ook echt zinvol dat haptotherapeuten aan het werk kunnen blijven in deze Corona crisis.

 

Anoniem

Tijdens mijn herstel van kanker had ik veel baat bij de gesprekken en behandelingen van mijn haptonoom. Ze heeft me ( figuurlijk ) van mijn ‘zolder’ gehaald, en me het vertrouwen in het leven terug gegeven. Dicht bij mezelf, met wat goed is, voor mij, in verbinding met mijn gezin.

Laat haar alsjeblieft die gave weer gebruiken! Juist nu!

Marianne

Haptotherapie geeft mij iets wat bij andere therapeuten (soms letterlijk!) niet werd aangeraakt. Leren naar je gevoel te luisteren, überhaupt durven voelen, in een veilige omgeving. Ondersteuning, bemoediging dat je op de goede weg bent, leren vertrouwen, patronen herkennen, verwerken en oefenen . Op tijd leren voor jezelf te zorgen. Herkennen wat je nodig hebt om gezond te worden e/o te blijven. Onmisbaar in deze tijden en ook deze samenleving.

Hanka

Vorig jaar heb ik succesvol sessies gevolgd bij de haptotherapeute. Zij heeft mij een waardevol aantal handvatten gegeven en met aanraking bewust gemaakt hoe ik met stress om kan gaan. Nog steeds heb ik in mijn dagelijks leven hier profijt van.

 

Alette

Dankzij haptotherapie ben ik er weer bovenop gekomen tijdens de zwaarste periode van mijn leven. Ik ben overtuigd dat deze therapie heel veel mensen kan helpen, zeker in deze tijd van corona en lockdown. Een tijd vol eenzaamheid, onzekerheid en angst.

Anoniem

10 jaar geleden na een zware depressie en een angststoornis kwam ik in contact met haptotherapie. Sindsdien ga ik af en aan. Telkens als het weer tegenzit, bel ik mijn haptotherapeut op. Ze kent mij door en door. Ook in deze coronatijd heb ik heel veel aan wat ik geleerd heb in deze therapie. Hoe ik om moet gaan met de moedeloosheid en op zachte billen zitten. Omgaan met stress. Jullie zijn juist nu harder nodig dan ooit. Vanuit mijn werk met mijn stichting Congada voor chronisch zieken spreek ik veel vrouwen die er doorheen zitten. Ze snakken naar perspectief. Eenzaamheid, angst en onzekerheid zijn meer regelmaat dan uitzondering.

Sophia

Ik leefde op de automatische piloot. Tot mijn lichaam niet meer wilde en letterlijk stijf stond van de spanning en er geen beweging meer inzat. Ik werd doorgestuurd naar de haptotherapeut. Zij ging vertalen wat mijn lichaam ging vertellen en maakte mij bewust dat ik überhaupt een lichaam hád, met gevoelens en sensaties.

Wanneer je de haptotherapeut persoonlijk ziet -en niet via mail of beeldbellen- dan gebeurt er al iets in dat contact; ook zonder fysiek aangeraakt te worden, word je al geraakt als je elkaar ziet. Je wordt gezien. Een goede haptotherapeut is goud waard en haptotherapie is meer dan belangrijk in deze coronatijden.

 

Jannie

De haptotherapie is voor mij belangrijker dan welke andere therapie ook omdat ik daar mijn hoofd en lijf met elkaar kan verbinden, om zo te durven en kunnen werken aan het helen van de trauma’s die in mijn lijf liggen opgeslagen. Het is juist zo helpend om het erover praten te kunnen combineren met het erover voelen. Waar die twee samenkomen vindt er daadwerkelijk verandering en heling plaats. Een cruciaal en essentieel beroep dus wat mij betreft!!

Irsa

Haptotherapie zorgt ervoor dat je vanuit het rationele (weer) dichter bij je gevoel komt. Je leert beter naar de signalen van je lichaam te luisteren waardoor je makkelijker met stressvolle situaties om kunt gaan. Daardoor kun je beter ontspannen en ervaar je meer rust.

Bovendien leer je jezelf beter kennen en begrijp je waarom je in bepaalde situaties op jouw manier reageert. Als je je daarvan bewust bent is het makkelijker om te veranderen, als je dat zou willen.

Elise

Mijn nieuwe rol als moeder bracht veel onzekerheid en spanning met zich mee, en zo ben ik doorverwezen naar een haptotherapeut. Ik had best veel zelfreflectie en inzicht in mijn angsten, gedrag etc na een aantal jaar coaching, maar liep toch ergens tegenaan. Haptotherapie brengt mij veel. Door beter in contact te komen met mijn basis en gevoel voel ik mij sterker. Ik ben erg blij dat ik deze afspraken heb kunnen doen in de afgelopen corona-maanden, en dat wens ik meer mensen toe die hier baat bij hebben.

 

Pascalle

In een periode waarin ik vereenzaamde van mijn omgeving en van mijzelf, heeft mijn haptotherapeut me geholpen om mijzelf weer te leren kennen. Om terug te komen naar wie ik ben. Door mijzelf te voelen, letterlijk op eigen benen te gaan staan en vervolgens mijn omgeving weer toe te laten.

Het vertrouwen dat hij me gaf om de angst om te voelen te overwinnen, hielp me in kleine stapjes naar vertrouwen in mijzelf. De aanraking was hierbij essentieel. Door letterlijk mijn lichaam weer te voelen, door letterlijk zijn hand op mijn huid te voelen, werd ik geconfronteerd met dat wat ik moeilijk vond en heb ik kunnen leren hoe daar mee om te gaan.

Anoniem

Al jaren heb ik baat bij haptotherapie. Ik mis het enorm, juist ook doordat het leven momenteel weinig perspectief biedt. Daarbij merk ik op dat behandeling bij een psycholoog inmiddels niet mogelijk is, aangezien de wachtlijsten vol zijn en zij geen nieuwe patiënten aannemen.

De coronacrisis tast de mentale weerbaarheid aan. Versoepeling van de corona-maatregelen zou op zijn plaats zijn, zodat een bezoek aan een haptotherapeut weer mogelijk wordt. Bij voorbaat dank.

Conny

Maart vorig jaar werd ik ziek en bleek ik corona te hebben. Na 5 maanden tobben voelde ik me zo gefrustreerd, depressief en wanhopig dat ik niet anders kon beslissen dan me 100% ziek te melden en hulp te gaan zoeken.

Naast een revalidatietraject met een fysio-, logo- en ergotherapeut werd mij ook een haptotherapeut geadviseerd. Wat ben ik blij geweest met die stap. Daar leerde ik voelen, loslaten, meebewegen, maar vooral leren luisteren naar mijn lichaam. Ik ben dankbaar dat ik van deze hulp gebruik heb kunnen maken en gun dit iedereen die het niet meer ziet zitten in deze moeilijke tijd.

 

Debora

Midden in een mentale crisis ben ik op de been gebleven (en opgekrabbeld) dankzij haptotherapie. 

Jeroen

Ik heb gigantisch veel baat gehad bij haptotherapie. Niet alleen door de aanraking. Juist door de oprechte aandacht voor wat er in mij leeft. Ik wens het iedereen toe die nu een pittige tijd heeft.

Jasper

Sinds ik bij mijn haptonoom kom, voel ik me heel veel beter. Ze weet me mentaal en fysiek beter in contact met me zelf te laten staan, wat ontzettend waardevol voor me is. Ik kijk elke keer weer uit naar mijn afspraak. En hoop dan ook dat dit snel weer mag.

 

Daisy

Dankzij haptotherapie heb ik nog meer en beter de verbinding kunnen maken met mijn lijf. Ik ben mij bewust geworden van het feit dat mijn lijf eigenlijk altijd antwoorden geeft als ik daar gehoor aan geef. Door  mijn haptotherapeuten heb ik geleerd om te vertrouwen, houden en bouwen op mijn lijf. Die bewustwording had ik niet zonder hun gekund. Ik mis het op dit moment en hoop dan ook gauw aan de slag te kunnen.

A

Een aantal jaar geleden ben ik langdurig en ernstig overspannen geraakt, met uiteindelijk een burnout. Een aantal sessies haptotherapie heeft mij toen erg geholpen om weer meer in balans te komen, fysiek en mentaal/emotioneel. Zo dankbaar hiervoor. Had ik destijds eerder geweten van haptotherapie dan had ik de burnout en meer medische zaken kunnen voorkomen, is mijn idee. Laat haptotherapeuten hun werk uitvoeren! Ze zijn onmisbaar voor velen en het komt de zorg, ook op lange termijn, ten goede!

Surea

Haptotherapie heeft mij een aantal jaren op veel momenten in mijn leven geholpen. Wanneer ik stress ervaar, helpt het mij om bij mezelf, bij mijn gevoel te komen en zo mijn draagkracht te vergroten. De benadering van de haptotherapeut is aansluiten bij de cliënt vanuit verbinding. Voor mij is het iedere keer weer helend en stress verminderend. In deze tijd waarin veel mensen stress ondervinden door verlies van werk, contacten, vrijheid etc. is het van wezenlijk belang dat haptotherapeuten zich kunnen blijven inzetten.

Tessa

Ik loop al ruim 10 jaar bij mijn haptonoom. Zij is voor mij een uitlaatklep. De persoon die ervoor zorgt dat ik mijn hoofd leeg kan maken en dat de dagelijkse dingen, maar ook zwaardere situaties, draagbaar worden.

Iris

Haptotherapie draagt bij aan het welzijn van ieder mens! Zo nodig, JUIST in deze tijd. Zelf liep ik door met een hersenschudding. Door de reis naar mijn gevoel ‘aan te gaan’, kan ik nu op tijd op de rem trappen. Een gezond en vrij leven gun ik iedereen.

Martha

Met mijn haptotherapeut voerde ik eigenlijk vooral gesprekken. En die hebben me enorm geholpen om blijer te leven, me van ballast te verlossen. Ik zou het iedereen willen aanraden om met een haptotherapeut het verstand en het gevoel in balans te brengen.

Laurine

Ik heb gigantisch veel baat gehad bij haptotherapie. Niet alleen door de aanraking. Juist door de oprechte aandacht voor wat er in mij leeft. Ik wens het iedereen toe die nu een pittige tijd heeft.

Jasper

Haptotherapie heeft mij geholpen om meer rust te krijgen en om mijn emoties serieus te nemen. Ontroerend mooi.

Jolanda

Ik mis het lichamelijke contact tijdens onze sessies!

Charles

Ik heb heel veel baat gehad bij haptonomie. Het verwerken van een trauma wat ik 50 jaar geleden had meegemaakt en altijd had mee gedragen. Als het zwaard van Damocles. Toen was er geen medische begeleiding bij het overlijden van een ouder wat er nu wel is. Maar haptonomie heeft mij erg geholpen dat ik nu mij zelf kan zijn.

Trees

Door mijn haptotherapeute ben ik in "aanraking" en "contact" gekomen met Haptotherapie. Zo heeft zij mij bewust leren "voelen" en ben ik daardoor emotioneel eerlijker en sterker geworden. Dit beviel mij zo goed dat ik (succesvol) ook vrienden doorverwezen heb. Als je twijfelt, ga dan sowieso eens een keer praten. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik heb er overigens veel baat bij gehad en heb dat nog steeds.

Paul

Als jonge vrouw kreeg ik baarmoederhalskanker. Natuurlijk was ik verdrietig dat ik daardoor geen kinderen kon krijgen, maar even zo pijnlijk de verklevingen die ontstonden door de bestralingen. Door Haptotherapie heb ik geleerd hoe te ontspannen als ik koliekpijnaanvallen kreeg. Ik ben nu 60+ en heb nog altijd baat van wat ik met haptotherapie geleerd heb zowel lichamelijk als emotioneel.

Joanne

Waar ik jaren gewend was om over mijn eigen grenzen te gaan wat resulteerde in een burn out, ben ik middels haptonomie meer in contact gekomen met mijn gevoel en weet ik steeds beter mijn grenzen aan te geven. Ik kijk er naar uit dat ik weer kan gaan.

Marijke

Alle tips en trucjes die ik heb geleerd met haptotherapie zal ik voor altijd bij me houden, en die zullen me voor altijd helpen. Ik heb nu na nog geen eens een half jaar, het gevoel dat ik weer 'ik' ben. En ik ben ontzettend blij dat ik haptotherapie heb gekozen om me te helpen.

Sterre

Meerdere malen heeft haptonomie mij onwijs geholpen om weer in verbinding te komen met m'n lichaam en de rust terug te krijgen. Nu, tijdens mn zwangerschap had ik het héél fijn gevonden als de therapie door kon gaan. Dit zou me helpen bij de bevalling en het vertrouwen in mn lichaam.

Anoniem

Haptotherapie heeft me geholpen om in contact te komen met mijn lijf en om te leren voelen. Daarnaast helpt het mij om te dealen met spanning en stress. Juist in deze tijd is dat zo belangrijk. Ik ben heel blij dat mijn haptotherapeut gewoon doorgaat via beeldbellen, maar ik mis het fysieke aspect enorm. Onbegrijpelijk dat al deze therapeuten hun expertise niet kunnen inzetten.

Harro

In de huidige tijd waar lichamelijk contact afgeraden word, snakt het lichaam hier juist naar. Geïsoleerd in onze huizen zitten we steeds meer in ons hoofd en vergeten daarbij gemakkelijk het lichaam. Daarom is nu haptotherapie zo onmisbaar, om lichaam en hoofd weer in balans te brengen, om zo deze corona crisis te doorstaan.

Tico

Met mijn haptotherapeut was ik goed bezig om de periodes van angst en somberheid waar ik mee kamp beter te handelen. Juist in deze tijd loopt de angst weer hoog op, word ik weer somber en weet ik even niet meer hoe verder. Moet ik nu bij een psycholoog of ggz mijn verhaal helemaal opnieuw starten, terwijl daar lange wachtlijsten zijn? Ook een haptotherapeut werkt veilig, heeft een hoog opleidingsniveau en is van grote waarde, juist nu.

Jacq

Ik ben op 18-jarige leeftijd overspannen geraakt. Ik was compleet uit balans, liep mezelf voorbij en luisterde niet naar alle signalen die mijn lichaam gaf. Na zoeken kwam ik uit bij haptotherapie. Ik heb geleerd hoe ik naar m'n lichaam moet luisteren, hoe ik meer in het 'nu' moet leven, hoe ik mezelf kan kalmeren als het even teveel wordt, hoe ik mezelf ruimte moet geven, en nog veel meer.

Sterre

Haptonomie heeft me laten ervaren dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik niet alsmaar beter en meer moet presteren en ja moet zeggen tegen alles en iedereen maar dat het genoeg is om 'ja' te zeggen tegen mezelf en te luisteren naar mijn lichaam - omdat ik het waard ben.

Haptonomie geeft je een gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam, waar je vervreemd van bent geraakt.

Loes

In het begin had ik geen idee wat er met mij aan de hand was, was bang voor mijn gevoel, waarmee het contact volledig weg bleek te zijn. Met haptotherapie kwam mijn ontspoorde lijf tot rust en bouwde ik letterlijk ruggengraat op voor de jaren aan therapie die er bij de psycholoog op volgden, met een aantal EMDR-trajecten en psychotherapie.

Arie

5 jaar geleden belande ik in een burn-out. Ik ben toen bij een haptotherapeut terecht gekomen. Door de gesprekken en de behandelingen, waarbij goed voelen waar de spanning zich opbouwt in je lijf, heb ik het laatste stukje aan kunnen pakken.

Ik ga nu nog af en toe terug. Zie het als onderhoud. Als ik merk dat ik me onrustig voel en mijn gedachten niet goed kan ordenen.

Anoniem

De beste manier om jezelf te redden in het leven in mijn ogen, is om goed te kunnen luisteren naar wat jouw hoofd én lichaam jou vertelt. Mijn hoofd weet wat goed voor mij is, maar ik heb niet geleerd om naar mijn lichaam en gevoel te luisteren, dit werd in de opvoeding genegeerd.

Haptotherapie helpt mij om mezelf daarin te "heropvoeden": om bij mijn gevoel te komen, om te vertrouwen op mijn gevoel, om mijn persoonlijke grenzen helder te krijgen.

Anoniem

Ik heb hele goede ervaringen met haptonomie. Zowel in de zwangerschaps begeleiding als in de begeleiding bij het stukje verbinden tussen mij en mijn partner als in de begeleiding bij mijn paniekstoornis. Haptonomie helpt je aarden en te voelen wat je lichaam aangeeft en nodig heeft. Dit haalt je uit je hoofd en geeft ruimte en rust die je soms nodig hebt.

Mariska

Ik heb in een psychisch zeer moeilijke tijd zeer veel baat bij mijn behandelingen bij de haptotherapeut gehad. Ik had last van zware depressies en mijn geest werd verlicht door te kunnen praten en de lichamelijke behandeling.  Laat deze mensen hun werk weer doen!

Heleen

Toen ik een burn-out had ben ik naar een haptotherapeut gegaan. Daar heb ik geleerd weer te voelen. Dat ik voelen nodig heb om mijn grenzen te kunnen stellen en er niet meer overheen te gaan. En dat heeft mij enorm geholpen.

Caroline

Jezelf kwijt raken is vreselijk! Jezelf weer leren voelen is noodzakelijk en geeft een overlevingsstrategie die vooral in deze chaos zo belangrijk is! Een disbalans speelt me al anderhalf jaar parten en zonder begeleiding van mijn haptotherapeut was mijn weegschaal echt de verkeerde kant opgeslagen. Ik mis het voelen.. ik mis het contact met handen...Ik mis zoveel. Laat de helpende handen weer toe om te voelen!!!!

Wil

Door Haptotherapie heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren en grenzen aan te voelen. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik niet overbelast raak en bijvoorbeeld uitval. Daarnaast heeft het mij geholpen in het krijgen van zelfvertrouwen, iets wat ik met jaren van psychotherapie niet voor elkaar kreeg. Voor mij is het leven echt een stukje makkelijker, veiliger en leuker geworden dankzij de Haptotherapie.

Anja

Mensen met overgewicht hebben vaak weinig contact met hun lichaam. Zitten vooral in hun hoofd. Men gaat eten terwijl er vaak behoefte aan iets anders is, maar ze komen niet bij hun gevoel.

Mijn ervaring als diëtist is dat haptotherapie een zeer waardevolle aanvulling kan zijn op de begeleiding van mensen met overgewicht door een diëtist.

Simone

Wanneer je hoofd een loopje met je neemt ben je bij de haptotherapeut aan het goede adres. Toen mijn hoofd de regie over wilde nemen besloot ik dat ik het anders wilde. Per toeval kwam ik terecht bij haptotherapie. Daar heb ik na 36 jaar leren voelen. Doordat ik nooit goed emoties heb gevoeld, liep ik mijzelf volledig voorbij. Sinds ik, nu twee jaar, bij een haptotherapeut ben, voel ik mij zekerder. Ik voel me veel lekkerder in mijn vel en maak keuzes die bij mij passen.

Iris

Ik zit zoveel in mijn hoofd, de hele dag de prikkels te verwerken dat ik vergeet in te tunen in mijn lijf. En dat is hoognodig. Door alleen in mijn hoofd te zitten, en alles cognitief te verwerken, ben ik bijna slapeloos geraakt. Als ik bij de haptonoom ben, word ik weer even aangeraakt - en dat is zo schaars in de huidige wereld.

Lynne

Haptotherapie zorgt er voor dat ik weer kan ontspannen. Mijn werk in de huisartsenpraktijk is erg stressvol, het is fijn even te ontluchten en spanningsklachten aan te pakken. Persoonlijk vind ik haptonomie veel effectiever dan een consult bij de fysiotherapeut.

Y

Haptonomie heeft mij vaak geholpen bij het contact maken tussen hoofd en lijf. Vooral in tijden van stress, onzekerheid, verdriet of spanning helpt haptonomie mij om beter met deze situaties om te gaan. Ik gun iedereen deze vorm van hulp. Zeker nu.

Maartje

Door middel van haptonomie heb ik mezelf meer en meer leren kennen. Het heeft me enorm geholpen om wat meer rust in mijn drukke leven te vinden en mezelf te accepteren zoals ik ben

Julia

Zonder haptotherapie had ik nooit aan mijn trauma's kunnen werken.  Dankzij haptotherapie ben ik van jarenlange depressie af gekomen. Dankzij haptotherapie stopte ik met piekeren.

Leonie

Haptotherapie als zeer waardevol ervaren. Voor zowel fysieke als mentale problemen. Brengt processen van heling op gang!

Monique

Als kind ben ik erg gekwetst. Ik durfde me niet te openen voor anderen. Haptotherapie heeft me geholpen om me te openen, van mezelf te houden en de verbinding weer aan te gaan. Ik leerde balans te krijgen tussen lichaam, mijn grenzen en wat mijn hoofd allemaal wilde.

Mathilde

Ik ging tot aan de lockdown maandelijks naar haar toe, om weer even te "zakken" in mijn lijf. Ik mis dit contact erg. Een fysiotherapeut mag wel zijn beroep uitoefenen om spanning uit nekken en ruggen te halen, maar een haptotherapeut mag dat niet. Terwijl zoveel mensen er baat bij hebben.

Ursula

Een snelle denker, emotioneel up en down en sterke voeler ben ik. Hierdoor liep ik vaak klem. Diverse therapieën gehad de afgelopen jaren, tot ik recent met haptonomie in aanraking kwam. Het heeft mij heel veel gebracht. Ik vind nu rust terwijl ik tegelijk mijn gevoel mag ervaren.

Martin

Met gesprekken en deels met aanraking ben ik veel meer geholpen dan bijvoorbeeld bij een psycholoog, omdat de haptonoom ziet wanneer ik niet meer met mijn hoofd kan beredeneren wat ik voel. En toen kwam de lockdown... Opeens mag de haptonoom niks meer.

Aster

Ik ga niet meer over mijn grenzen omdat ik bij de haptotherapeut geleerd heb mijn grenzen te voelen en ze te respecteren. Ze zijn er om mij te helpen.

Martine

Door haptotherapie ben ik weer in contact gekomen met mezelf en mijn gevoelswereld. Hierdoor ben ik fysiek en mentaal sterker geworden. Ik voel dat ik precies goed ben zoals ik ben.

Pauli

Dankzij haptotherapie heb ik leren voelen, pijn leren dragen, leren leven. Dankzij haptotherapie kan ik weer functioneren. En durf ik me uit te spreken. Wat mij betreft is haptotherapie geen luxe, maar noodzaak.

Leonie

Jarenlang ben ik een wandelend hoofd geweest. Met de kundige begeleiding, het affectieve contact, de onvoorwaardelijke, veilige presentie en vooral door de aanraking leerde ik mijn eigen lijf, mijn gevoel en mijzelf weer kennen. Door haptotherapie ben ik weer thuis gekomen.

Michelle

Haptonomie heeft mij de nodige handvatten geboden om dichtbij mezelf en mijn eigen kracht te blijven, met name in situaties waarin er veel druk van buitenaf komt. Bepaalde inzichten wens ik iedereen toe, zeker nu.

Lonneke

Haptotherapie betekent voor mij: samen in een veilige setting tot de kern komen. Zien waar het in de kern om gaat. Hierin samen ontdekken hoe ik bij mijn innerlijke beweging en gevoel kan komen en daar expressie aan kan geven.

Debby

Waar mijn gedachten mij soms wat wijs maken, geeft mijn lichaam en gevoel glasheldere antwoorden. De luisterende handen van de haptotherapeut helpen mij hierbij.

Dianne

Ik was een echte denker en liep vast. Heb van huis uit ook niet geleerd om mijn gevoel serieus te nemen. Met haptotherapie heb ik geleerd om gevoel en verstand te verbinden en hier op te vertrouwen. Wat een verrijking van mijn leven!

Margot

Augustus vorig jaar ben ik begonnen bij een haptotherapeut. Het helpt mij meer bij mij gevoel te komen. Het piekeren en in mijn hoofd zitten, maakt dat verstand en gevoel soms mijlen uit elkaar liggen. Bij de haptotherapie leer ik voelen. Meer in mijn lijf te komen en rust te creëeren. Dit is één van de redenen, dat ik merk dat de hapthotherapie voor mij werkt. Door de Corona, ben ik er al tijden niet geweest. 1x via videoconsult gedaan, maar dat is niet hetzelfde.

Diana

Ik raasde van hot naar her en vond geen rust. Dagelijks piekerde ik mij suf om emoties en gevoelens een plek te geven in mijn hoofd. Later pas begreep ik dat ik voor dat voelen al een instrument had: mijn lichaam. Haptotherapeuten kunnen jou helpen om het innerlijke contact met je lichaam terug te vinden. Net zoals bij mij is gebeurd op die bank en op de stoel in de praktijk.

Casper

Om te overleven zette ik mij continu schrap. Mijn mechanisme om overeind te blijven. Door dit te voelen kon ik dit patroon ook ombuigen. Door haptotherapie kon ik me weer één voelen met mijn lichaam. Ik leerde weer bij mijn gevoel te komen en dit serieus te nemen. Dicht bij mijzelf te blijven. Daardoor kan ik weer open staan voor het leven en durf ik weer nieuwe wegen in te slaan.

Monique

logo
Deze website is een initiatief van een groot aantal haptotherapeuten.
Ontwerp en realisatie brandfabric.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram